Historia

Historiikki Arto Kukkasniemen kertomana

Perustaminen 1972

Sisustussuunnittelu ja teollinen muotoilu oy Sistemin perustivat 01.07.1972 sisustusarkkitehdit Arto Kukkasniemi, Pekka Perjo ja Yrjö Wegelius. Heitä yhdisti ajatus muodostaa vahva, hieman isompi ja konsulttimainen toimisto jolla olisi kokemusta ja taitoa hoitaa suuriakin projekteja. Sen ajan sisustustoimisto oli yleensä yhden tai kahden henkilön pieni studio, joka teki usein nimettömänä alihankintatöitä arkkitehtitoimistoille. Sisustusarkkitehdin ammattia ei silloin oikein osattu yhdistää konsulttitoimintaan eikä rakennusprojekteissa ollut useinkaan mukana sisustusarkkitehtia omalla nimellään.

Organisaatio oli selkeä ja se mahdollisti yhteisen toiminnan ja myös jokaisen itsenäisen toiminnan. Oy Sistem oli vahva markkinointinimi ja yhtiön voimin palkattiin sihteeri, yhteiset puhelinkeskukset, kopiokoneet, toimitilat, liikkeenjohdon ohjaus, tilintarkastustoiminta jne.

historia-1

Huippuprojekteja ja tekniikan kehitystä, vuodet 1974-1977

Silloinen PYP (SYP, Merita jne) työllisti meitä suurilla ja vaativilla pankkiprojekteillaan. Heidän ansiostaan saimme vuokrattua Bulevardi 1:stä avaran toimistotilan. Sitten Sistem suunnitteli ensimmäisen todellisen supertyönsä GTS Finnjetin Finnlines Oy:lle Antti Nurmesniemen ja Vuokko ja Totti Laakson toimistojen kanssa. Saimme uuden tehokkaan kopiokoneen, IBM toimitti sihteerille uuden pallo-kirjoituskoneen, kaikilla suunnittelijoilla oli laskukoneet mitoitusten tekemistä varten ja pienet taskulaskimet heti kun ne tulivat markkinoille. Kameravarustusta ja planssikuvausta kehitettiin ja vuonna 1976 kirjanpito siirtyi atk:lle.

Toiminta alkoi vähitellen olla konsulttimaista – mitä sillä 1976 tarkoitimmekaan – ja päätimme lähestyä Suomen Konsulttitoimistojen Liittoa (SKOL) jäsenanomuksella. Meidät toivotettiin heti tervetulleeksi ja SKOL järjesti toimialajaotuksensakin uudelleen – mukaan tuli SIS – sisustussuunnittelu. Teimme suuria pankkikohteita, kouluja ja sairaaloita. Arto Kukkasniemen työryhmä voitti ensimmäiset palkinnot Design-80 kilpailussa stereo- ja tv- laitteistaan. Saimme myös ensimmäisiä ulkomaan toimeksiantoja. Liikevaihtomme oli ylittänyt miljoonan markan rajan jota pidimme lähes uskomattomana saavutuksena. Henkilökuntamme läheni jo 30 suunnittelijaa. Haaveet alkoivat toteutua ja totesimme että olimme menestyneet, olimme olleet nostamassa sisustusarkkitehtien toimintaa konsulttitasolle.

historia-2

Laskusuhdanne uhkaa, vuodet 1977-1983

Pikkuhiljaa alkoi kuulua huhuja uhkaavasta laskusuhdanteesta. Meillä oli yhä paljon projekteja, olimme panostaneet ammattitaitoomme ja teimme lähes ympärivuorokautisia työrupeamia. Eihän lama aluksi koskenutkaan meitä, kunnes Pekka Perjo kertoi päätöksestään irrottautua Sistemistä taloudellisista syistä. Arto Kukkasniemi ja Yrjö Wegelius ostivat osakkeet. Sistemin toiminta oli kallista ylläpitää ja henkilökuntaa tuntui olevan liikaa.

Monet henkilökuntamme jäsenet päättivät järjestää työnsä ja opiskelunsa uudestaan. Henkilökunnan määrä putosi hetkeksi peräti alkuperäiselle tasolle. Muutimme Erottajalta Unioninkatu 45:een syksyllä 1977, toimintamme jatkui ja Suomen talous alkoi elpyä 1978-79. Finnlines Oy päätti muuttaa Ms Finlandian Välimeren risteilykäyttöön sopivaksi ja Sistem Oy ja Vuokko Laakson toimisto saivat suunnitella Suomessa aivan uudenlaisen sisustuskonseptin. Välittömästi tämän jälkeen käynnistyivät Ms Viking Sagan ja Songin uudisrakennusprojektit Wärtsilän Turun telakalla yhdessä Pekka Perjon ja Antti Nurmesniemen toimistojen kanssa. Heti perään alkoi Saksassa MS Viking Sallyn uudisrakennussuunnittelu yhdessä Perjon, Okki Niinirannan ja Eric Johannin kanssa.

historia-3

Huomasimme, että rajujen suomalaisten suhdannevaihtelujen tasaamiseksi olisi syytä saada myös vientitoimintaa. Kontaktit huonekaluviejiin ja suomalaisiin rakennusprojekteihin ulkomailla aikaansaivat useita pieniä ja lupaavia projekteja. Nämä projektit opettivat Sistemille vientitoiminnan alkeita, erilaisia kulttuuritaustoja, kielitaidon tärkeyttä, kaupallisten tosiasioiden ymmärtämistä jne. Vientiä oli turha yrittää ellei osaaminen ollut huippuluokkaa ja asiat täysin kunnossa. Vastaavasti totesimme että usein kalliiksi moitittu Sistemin hintataso olikin varsin kilpailukykyinen. Yhtäkkiä syksyllä 1979 monet vientiprojektit käynnistyivät lähes yhtä aikaa. Wärtsilän Kanadalaisen tytäryhtiön kanssa suunnittelimme Kanadaan juna-auto-matkustaja-aluksen Koillis-Kanadaan. Ruotsalaisen NKR- huonekalutehtaan kanssa alkoi monivuotinen yhteistyö Lähi-Itään. Myös Asko Oy ja Hartela Oy työllistivät meitä ulkomailla. Todellinen suurtyö oli Wärtsilän Turun telakalla Irakin valtiolle tehty Ms Al Mansour yhdessä lontoolais-irakilaisen toimiston kanssa.

Toimintamme oli taas kovassa vauhdissa. Sistemiin hankittiin ensimmäinen tietokone syksyllä 1982 ja se mullisti monet hankalat toimistorutiinit. Saimme uuden kopiokoneen jossa oli alkeellinen suurennos-pienennös mahdollisuus, Arto Kukkasniemen autoon hankittiin uusi valtavan kallis Nokian NMT-450, toimistoon saatiin tekstityskone, GBC-nauhasidontakone, yhteinen telex-liittymä ja ovelle porttipuhelin. Tosiasiassa olimme taas tulleet kapasiteettimme äärirajoille ja henkilökuntaakin oli jo 16 suunnittelijaa ahtaissa tiloissa.

historia-4

Suuria kohteita, vuodet 1983-1988

Sistem muutti v 1983 Katajanokalle Luotsikatu 9:ään. Meillä oli taas lähes neljä metriä korkeat avarat huoneet, kaksi takkaa ja pieni parveke. Työn tahti koveni entisestään. Teimme valtavat määrät pankkisisustuksia kaikille pankkiryhmittymille (Syp, Kop, Op, Psp jne). Vientiprojektit vetivät myös hyvin: Hotelli Astoria Leningradissa yhdessä Lars Gestraniuksen kanssa. Turun Telakalle Ms Kronprins Harald yhdessä Hans Gabriel Finnen kanssa, karibianristeilijä Ms Seaward yhdessä Robert Tillbergin kanssa, useita rahtilaivojen miehistötiloja meksikolaiselle TMM-varustamolle Englannissa ja Ranskassa. Kotimaassakin riitti töitä: VR:lle suunnittelimme suuren määrän erilaista junakalustoa, teimme kouluja, sairaaloita jne. Suuri kotimainen kohde oli Helsingin Strand Inter-Continental. Työ ei ollut lainkaan helppo – eri osapuolilla oli kovasti poikkeavia käsityksiä siitä miltä Helsingin ensimmäinen luksushotelli näyttäisi. Lopulta Guide Michelin totesi: ”Modern decor, modern art collection!” Työmäärä oli taas kasvanut ja projektimme olivat useimmiten vaativia erityisprojekteja joista olimme kovasti ylpeitä. 80-luvun hullut vuodet olivat alkaneet ja pyörittivät suomalaisia kovaan vauhtiin. Sistemin 25 suunnittelijaa olivat taas muuton edessä – emme enää mahtuneet Luotsikadun toimistoomme.

historia-5

Hullut vuodet, 1988-1992

Sistem muutti räntäsateisessa joulukuussa 1988 Iso Roobertinkatu 20-22 A:han, jossa meillä oli ruhtinaallisesti tilaa. Olimme valmiita Suomen ylikuumeneviin vuosiin. Hotelli Grand Marinaa suunnittelimme yhdessä Lars Gestraniuksen kanssa, Rauma-Repolan telakalle teimme kaksi pikkuristeilijää Delfin Clipperin ja Delfin Caravellen, Ruotsin Sunneen suunnittelimme suuren kylpylä-kongressikeskuksen yhdessä tukholmalaisen DOM-arkitektien kanssa, Papenburgin telakalle Ms Viking Europan yhdessä tukholmalaisten kollegojen kanssa. Kotimaassa teimme hotelleja, pankkeja, toimistoja, tuotekehittelyä jne. Kolmekymmentä henkilöä istui todella ahtaasti, liikevaihto ylitti kuusi miljoonaa markkaa mutta silti menopuoli tuntui paisuvan liikaa. Toimistoon oli hankittu neljälle hallinnosta vastaavalle sihteerille pc:t. Suunnittelua varten oli omat Autocad-laitteet ja lisäksi hankittiin muutama pc. Tulostusta varten oli printtereitä, iso A-0 tulostin ja Seikon moniväritulostin. Sistemiin hankittiin myös Suomen ensimmäinen 3D-Studion ohjelma.

Taas kerran tulevat laman merkit olivat selvästi havaittavissa. Sistemissä oli paljon käynnissä olevia töitä ja uusia projekteja. Sitten yllättäen työt eivät käynnistyneetkään ja projekteja peruttiin. Yrjö Wegelius kertoi hallituksen kokouksessa syksyllä 1991 heikkenevästä työtilanteestaan ja keväällä 1992 Arto Kukkasniemi osti hänen osakkeensa ja päätti jatkaa yksin Sistemin toimintaa pienemmällä henkilökunnalla.

historia-6

Sistem cad-aikaan, vuodet 1992-2001

Roobertinkadun puolella oli pitkä yhtenäinen kattoterassiparveke ilta-aurinkoon. Päätimme uskoa tulevaisuuteen. Taas kerran Sistem selviytyi hyvin – tosin hetken olimme lähes perheyhtiö kun Arto Kukkasniemi, Riitta Kukkasniemi, Ola Kukkasniemi, Sari Kukkasniemi ja Eila Kuula muodostivat minisistemin talvella 1994. Sistem selvisi varsin pitkälle 90-luvun alussa alkaneilla suurprojekteilla (YIT, Siemens-Nixdorf, Neste). Tallinnan suuren Olympia-hotellin saneeraus, Canon, Digital, AEL, Vantaan Lentoasema, presidentti Boris Jeltsinin laiva Turun telakalla ja Örebron sairaala Ruotsissa pitivät meitä kiireessä. Kiire alkoi uudestaan jo 1995 kun suunnittelimme Arctian hotellit Marskin, Rosendahlin ja Kalastajatorpan. Teimme Alkolle uuden pääkonttorin, Teboilin ja DHL:n pääkonttorit, ja aloitimme Tapiolassa Metsäliitto-yhtymässä vaativien tilojen uudelleensuunnittelut. Koko ajan tietokoneita parannettiin ja hankittiin lisää laitteita ja ohjelmia ja pystyimme suunnittelemaan jo ensimmäisiä kohteitamme reaaliajassa muiden suunnittelijoiden kanssa. Perinteiset valokopiot, transille piirtäminen ja lyjykynäpiirtäminen väheni ja päättyi sitten kokonaan – Sistemkin oli cad-ajassa.

historia-7

Vuosien varrella suuri määrä SIO:laisia sisustusarkkitehtejä ja muita ammattilaisia on työskennellyt Sistemissä – kuka pitempään kuka lyhyemmän ajan. Sistemissä pätevä suunnittelija on hyvinkin pian, näytön jälkeen, saanut mahdollisuuden suoraan asiakaskontaktiin ja päässyt toteuttamaan ajatuksiaan ja pohjustamaan myös myöhempää omaa uraa. Varsin monet suunnittelijat ovat saaneet myös rikasta vientiprojektikokemusta. Jatkokoulutuksen, ekskursioiden ja työkomennusten vuoksi moni suunnittelija on päässyt näkemään miltä suunnittelu tuntuu myös muualla maailmassa.

Kesällä 2001, kesäkuun 13 päivänä Arto Kukkasniemi päätti jättäytyä eläkkeelle, ja vanhat Sistemiläiset Leena Lintunen ja Kaisa Eriksson sekä Anni Sund lunastivat Oy Sistemin osakkeet. Riitta ja Arto Kukkasniemi ovat saaneet ilon vaikuttaa aina silloin tällöin Sistemin myönteiseen kehitykseen taustalla. Sistem täytti työn merkeissä 30-vuotta 01.07.2002.

historia-8

Helsingissä 20.02.2004
Arto Kukkasniemi