• 1 käytävä www
  • 2 ravintola www
  • 3 tatami 2 copy
  • 4 piirros 2 www
  • 5 piirros www
Del

Metropolia yrkeshögskola

Metropolia

Metropolias campus i Myllypuro är ett av Finlands största campusprojekt. Campuset i Myllypuro är en yrkeshögskola för studenter som syftar till hälsovårds-, bygg- och fastighetsbranschen. Campuset byggs för cirka 6000 studenter och cirka 500 anställda.

Samarbete

Sistem är har specialiserat sig på inredning och planlösning för inlärningsmiljöer och blev därmed inbjuden för att utforma konceptet för campusets inredning. Vi skapade ett möbel- och inredningskoncept i nära samarbete med studenterna och personalen på Metropolia samt med byggnadens arkitekter.

Arkitektur

Byggnadens arkitektur är redan i sig mycket imponerande. Campuset är designat av 4U arkitekter (Arkitektkontoret Lahdelma & Mahlamäki och Arkitektkontoret Lehto Peltonen Valkama) och består av fyra sex våningar höga torn som sitter sammankopplade. Böjda väggar och höga fönster skapar ett häftigt utseende för utrymmen inomhus. Byggnaden har färgglada utrymmen för gruppstudier och spontana träffar.

Tre huvudteman för konceptet

Inredningen var utformad med tre huvudteman; En mobil, flexibel och arkitektonisk campus. Möbler och planlösningar planerades så att utrymmena naturligt anpassar sig till olika typer av undervisningssituationer. Möblerna är grupperade för att göra det möjligt för användarna att arbeta i olika uppsättningar. Mobilitet uppmuntras med olika ergonomiska möbler och till exempel med en tatami golvyta. Vi ville också skapa en lämplig miljö för samtalsinriktad inlärning där alla sitter utan en hierarkisk ordning. Konceptet kommer att fungera som en guide för inredning, färgval och materialval.

5 typer av utrymmen

Vi delade konceptet i fem typer av utrymmen så att konceptet täcker de mest relevanta funktionerna. Konceptet omfattar både restaurangen och biblioteket som helheter, samt exempel på verksamhetsbaserad kontor, klassrum och öppna studieutrymmen.

Vi utvecklade alternativa koncept för möbler tillsammans med studenter och personal. Illustrerade planer hjälpte användare att uppfatta den övergripande bilden av det framtida campuset. Slutligen arrangerade vi en online undersökning för studenter och anställda om klassrum och öppna studieområden. Beslut togs sedan på basen av användarnas favoriter.

Det färdiga konceptet har hyllats av användare och samverkade arkitekter. Konceptet för Myllypuros campus är en del av den internationella Live Baltic-kampanjen, som presenterar nya universitet i Baltikum och Norden.

Visualisering och 3D-modeling: Työyhteenliittymä 4U

http://livebalticcampus.eu/

Myllypuros campus är beräknad att vara klar år 2019.