• vesala3
  • vesala4
  • vesala5
  • vesala6
  • vesala7
  • vesala8
  • vesala2
  • vesala1
Del

Vesala grundskola

Utbyggnaden av Vesala grundskola blev klar höstterminen 2019. Förutom bulkmöblerna till tillbyggnaden kunde vi designa bulkmöblerna till den gamla sidomatsalen.

 

I och med utbyggnaden skapades öppna lärytor och celler i skolan. Varje cell designades med sina egna färgvärldar, men möblerna fungerade också flexibelt mellan cellerna. Möblerna knöts ihop till cellernas matta och akustiska ytor och till de brutna toner som fanns i den omgivande naturen.

 

Man hoppades att de nya lokalerna skulle vara öppna, mångsidiga och anpassningsbara. Ergonomi, stapelbarhet, portabilitet och kombinationen av möbler möjliggör olika inlärningssituationer var som helst.

 

De runda gruppborden, högre vertikala skrivbord och flyttbara hörsalmöbler i de öppna studiesalarna möjliggör mångsidig användning även utanför klassrummet. Mångsidiga, men ändå enhetliga möbler gör att möbler kan flyttas in i celler efter behov. De gamla stapelbara stolarna renoverades för att sitta i varje cells färgskala.

 

Matsalen inreddes genom att renovera gamla bord, bänkar och stolar som finns i skolan. Dessa kompletterades med nya runda ekbord.

 

Den naturliga inspirationen till färg- och materialdesign kom från skolans växthus, som matsalen sveper sig runt. De olika gröna nyanserna, träets naturliga mjukhet och terrakottaskimrarna binder utrymmena starkt samman.

 

Renoveringen av de gamla möblerna var en del av en ekologisk och skiktad design som också försökte hedra skolans flerstegsbyggnadshistoria.

 

Vesala grundskola, 2019

 

Bilder: Patrik Rastenberger