• vesala3
  • vesala4
  • vesala5
  • vesala6
  • vesala7
  • vesala8
  • vesala2
  • vesala1
Jaa

Vesalan peruskoulu

Vesalan peruskoulun laajennus valmistui syyslukukaudeksi 2019. Laajennuksen irtokalustuksen lisäksi pääsimme suunnittelemaan vanhan puolen ruokalan irtokalustuksen.

Laajennuksen myötä kouluun syntyi avoimia oppimistiloja ja -soluja. Jokaiseen soluun suunniteltiin omat värimaailmat, mutta kalusteet toimivat joustavasti myös solujen välillä. Kalustus sidottiin yhteen solujen matto- ja akustopintoihin sekä ympäröivästä luonnosta löytyneisiin murrettuihin sävyihin.

Uusista tiloista toivottiin avoimia, monipuolisia ja muunneltavia. Ergonomia, pinottavuus, siirreltävyys ja kalusteiden yhdisteltävyys mahdollistavatkin erilaiset oppimistilanteet missä vain.

Avoimissa opintoauloissa olevat pyöreät ryhmäpöydät, korkeammat pystypöydät sekä liikuteltavat katsomokalusteet mahdollistavat monipuolisen käytön opetuksen ulkopuolellakin. Monipuoliset, mutta silti yhtenäiset kalusteet mahdollistavat kalusteiden siirron tarpeiden mukaan solujen sisällä. Vanhat pinottavat tuolit kunnostettiin istumaan kunkin solun värimaailmaan.

Ruokalan kalustus toteutettiin kunnostamalla koulusta löytyneitä vanhoja pöytiä, penkkejä ja tuoleja. Näitä täydennettiin lisäämällä joukkoon uusia pyöreitä tammipöytiä.

Luonnollinen inspiraatio väri- ja materiaalisuunnittelulle saatiin koulun kasvihuoneesta, jonka ympärille ruokala kääriytyy. Vihreän eri sävyt, puun luonnollinen pehmeys, sekä terracotan pilkahdukset sitovat tilat vahvasti toisiinsa.  

Vanhojen kalusteiden kunnostaminen oli osa ekologista ja kerroksellista suunnittelua, jolla haluttiin kunnioittaa myös koulun monivaiheista rakennushistoriaa.

Vesalan peruskoulu, 2019

Kuvat: Patrik Rastenberger